Herinstallatie of upgraden van Ancestris

Er zijn verschillende situaties waar je Ancestris opnieuw moet installeren, maar ze volgen uiteindelijk allemaal dezelfde stappen die hieronder worden beschreven.

Situaties die herinstallatie rechtvaardigen

Herinstalleren van Ancestris op dezelfde computer.
 • als er een nieuwe versie van Ancestris is uitgekomen en je wilt van deze nieuwe voordelen profiteren moet je upgraden naar een n nieuwe versie (11).
 • als er een belangrijke aanpassing is uitgekomen binnen de zelfde versie, meestal de dagelijkse versie, en het team bijvoorbeeld  deze veranderingen ook aanbrengt op het Ancestris platform, zal het team vragen de veranderingen ook aan te brengen op het platform. Om op de hoogte te blijven van deze wijzigingen zal je ingeschreven moeten zijn voor de nieuwsbrief.
 • als een verandering op je computer heeft plaatsgevonden of sommige Ancerstris bestanden zijn verdwenen, dan zal Ancestris in dat geval niet goed meer werken. In die situatie zal je dan Ancestris opnieuw moeten installeren.

In alle bovenstaande gevallen zal je Ancestris opnieuw moeten installeren.

Wanneer je Ancestris opnieuwe herinstalleert zal je, je instellingen eerst moeten bewaren.

Het is jouw keuze of je Ancestris op de zelfde plaats op je computer opnieuw wil installeren of niet. In ieder geval raden wie je aan, om afscheid te nemen van de vorige installatie en alle software bestanden te vervangen.
In het geval dat je twee verschillende installaties van Ancestris hebt kan Ancestris hierdoor in de war raken.

Als Acestris op de zelfde computer bewaard wordt kan Ancestris is de war raken omdat er maar één gebruikers setje aanwezig is.

 

Herinstalleren van Ancestris op een tweede computer.

Als je Ancestris op een tweede computer wilt installeren doe dat op dezelfde manier als de eerste keer.

Als je de zelfde computersettings op je nieuwe computer wil hebben, moet je eerst een kopie maken van de settings van de vorige computer. Daarna kan je deze settings over zetten naar je andere computer.

Als alternatief kun je ook de export knop in het Ancestris voorkeuren menu scherm gebruiken.

Herinstallatie van de stabiele versie 11

om de hoofdversie van Ancestris opnieuw te vervangen, en tevens je gebruikers instellingen te bewaren, doe dat als een normale eerste keer installatie. 

Het installeren gaat een stuk sneller als Java en je Ancestris starter al geïnstalleerd zijn. 

In de praktijk komt het er op neer dat er simpel 5 folders uit de volgende stappen geïnstalleerd moeten worden,

Herinstallatie van de dagelijkse versie 12

om te up graden maar de dagelijkse versie 11 of de dagelijkse versie opnieuw te herinstalleren en je gebruikers instellingen te bewaren, volg dan de onderstaande instructies.

Je hebt twee mogelijkheden:

 • Verwijder de vorige versie van de installatie en herinstalleer de nieuwe versie met als voorkeur die van MacOS.
 • Of vervang de het bestaande bestanden met de nieuwe, en behoud de starter die je eerder (onder Linux) geconfigureerd hebt.

In de eerste situatie verwijder jr de installatie en herinstalleert de nieuwe and reinstalleer de nieuwe. Je persoonlijke instellingen blijven in tact. In de tweede situatie volg de stappen.

 • Als Ancestris loop, stop het dan
 • Dowwnload de dagelijkse versie van de website en installeer het als een initiële installatie.
 • In het geval dat je de bestande handmatig moet verwijderen, ga naar de ancestris folder van de vorige installatie en verwijder de volgende 5 folders.
  • ancestris
  • bin
  • etc
  • harness
  • platform
 • Vervang deze corresponderende 5 folders iuit het pakket van het gecomprimeerde (zip)bestand.
 • Herstart Ancestris op de gebruikelijk wijze.

In het geval dat sommige instellingen niet meer werken of niet meer compatible zijn met de nieuwe versie raadpleeg dan de nieuwe gebruiker instellingen pagina om de instellingen opnieuw handmatig in te geven. 

Ancestris, genealogie die met je meeleeft!

Vertaling, Ed van Driel, voorjaar 2021.