Skip to main content

Herinstallatie of upgraden van Ancestris

Er zijn verschillende situaties waar je Ancestris mogelijk opnieuw moet installeren, maar ze volgen uiteindelijk allemaal dezelfde stappen die hieronder worden beschreven.

Situaties die herinstallatie rechtvaardigen

Herinstalleren van Ancestris op dezelfde computer.
 • als er een nieuwe versie van Ancestris is uitgekomen en je wilt gebruikmaken van alle nieuwe functies. Je wilt bijvoorbeeld upgraden van een oude versie naar de laatste nieuwe.
 • als er een grote wijziging is uitgekomen binnen de zelfde versie, meestal de dagelijkse versie. Wanneer het Ancestris team bijvoorbeeld wijzigingen aanbrengt in het Ancestris platform zelf, dan zal het team vragen om een her-installatie uit te voeren. Om op de hoogte te blijven van deze wijzigingen zult u ingeschreven moeten zijn voor de nieuwsbrief.  subscribe to the discussion list
 • als er een wijziging op uw computer heeft plaatsgevonden of sommige Ancerstris bestanden zijn verdwenen, In dat geval zal Ancestris niet goed meer werken.

In alle bovenstaande gevallen zult u Ancestris opnieuw moeten installeren.

Wanneer u Ancestris herinstalleert, kunt u automatisch uw oude instellingen behouden.

U kunt zelf beslissen om Ancestris op de zelfde plaats op de computer opnieuw te installeren of niet.
In ieder geval wordt aangeraden, om de oude Ancestris installatie te verwijderen en alle software bestanden te vervangen.
Wanneer er twee verschillende installaties van Ancestris op dezelfde computer staan, kan Ancestris hierdoor in de war raken, omdat er maar één set gebruikers instellingen is.


Herinstalleren van Ancestris op een tweede computer.

Als je Ancestris op een tweede computer wilt installeren kan dat gewoon op dezelfde manier als de eerste keer.

Als je op beide computers dezelfde gebruikersinstellingen wilt hebben, moet je eerst de map met gebruikersinstellingen van de ene naar de andere computer kopiëren.

Als alternatief kun je ook via het menu "Opties/voorkeuren" het voorkeuren scherm openen, en dan onderin kiezen voor "Exporteren". Daarmee kun je de instellingen opslaan en bewaren.

Herinstalleer de stabiele versie (bv versie 11)

Om de stabiele versie van Ancestris opnieuw te installeren, en de oude gebruikers instellingen te behouden, kunt u gewoon te werk gaan alsof het een eerste installatie is. 

Het installeren zal waarschijnlijk wel een stuk sneller gaan, omdat Java al geïnstalleerd is en het Ancestris opstartprogramma al is ingesteld. 

In de praktijk komt het er op neer dat er eenvoudigweg 5 mappen worden vervangen, deze mappen worden in de volgende paragraaf beschreven.

Herinstalleer de dagelijkse versie (bv versie 12)

Om te upgraden van de stabiele versie (hoofdversie) naar de dagelijkse versie, (bv van versie 11 naar versie 12), of om de reeds geïnstalleerde dagelijkse versie (bv versie 12) opnieuw te her-installeren kunnen onderstaande instructies gevolgd worden.

Er zijn hiervoor twee mogelijkheden:

 • Of verwijder de vorige versie van de installatie en herinstalleer de nieuwe versie (Dit is de voorkeurs keuze op MacOS).
 • Of vervang het bestaande programma door de nieuwe, dan kunt u het opstartprogramma behouden dat mogelijk al is ingesteld. (Dit is de voorkeurskeuze voor Linux en Windows)

In de eerste situatie moet de vorige installatie van Ancestris eerst verwijderd worden, daarna kan de nieuwe opnieuw geïnstalleerd worden. De persoonlijke instellingen blijven behouden.

In de tweede situatie dienen de volgende stappen te worden gevolgd:

 • 1: Zorg dat Ancestris gestopt en afgesloten is.
 • 2: Download de dagelijkse versie van de website en installeer het als een eerste installatie. (De zip-file wordt uitgepakt)
 • 3: Als u de bestanden handmatig moet vervangen, ga dan naar de ancestris folder van de oude installatie en verwijder de volgende 5 folders.
  • ancestris
  • bin
  • etc
  • harness
  • platform
 • 4: Vervang de verwijderde folders door de 5 folders uit het pakket van het gecomprimeerde (zip)bestand van stap 2.
 • 5: Herstart Ancestris op de gebruikelijk wijze.

In het geval dat sommige instellingen niet meer werken of niet meer compatible zijn met de nieuwe versie, raadpleeg dan de Software bestanden en gebruikers instellingen pagina om de instellingen opnieuw handmatig in te geven.