Skip to main content

Ancestris updaten

Het Ancestris team werkt constant aan het verbeteren van de Ancestris software.

Alle updates die we maken voor de versie die u heeft, zijn automatisch voor iedereen beschikbaar of u nu de stabiele- of de dagelijkse versie gebruikt.

Automatische updates

Telkens wanneer Ancestris gestart wordt, komt er een automatisch bericht als er een update klaar staat voor de versie die op dat moment geopend is of wordt.

Er verschijnt dan een klein scherm in de rechter onderhoek van het Ancestris window. Dit is een aantal seconden zichtbaar. In dit scherm staat het aantal op dat moment beschibare updates, voor de betreffende versie van Ancestris. Klik in de link in dit scherm en volg de instructies.

nl_Automatic_updates.png

Mocht u dit schermpje missen, omdat het maar een paar seconden te zien is, dan blijft altijd het volgende kleine icoontje in de rechteronderhoek beschikbaar om op te klikken. Het bovenstaande scherm zal zich dan weer tonen.

Automatic_update_icon.png

Als dit ikoontje niet zichtbaar is rechtsonder in het Ancestris window, zijn er op dat moment geen updates voor deze versie aanwezig en is Ancestris volledig bijgewerkt.

Na klikken op de link in het schermpje, om de updates te downloaden, verschijnt het volgende scherm en  wordt gevraagd deze download actie te bevestigen.

nl_Updates_download.png

Klik "Volgende" in het scherm en Ancestris zal de bestanden downloaden. Een voortgangsbalk wordt in de rechter onderhoek van het scherm getoond.

nl_Downloading_updates.png

Ancestris vraagt daarna om goedkeuring voor de installatie van de plugins. Het zwarte pijltje kan uitgeklapt worden door er op te klikken. Dan wordt meer informatie over de diverse plugins gegeven.

nl_signing_updates.png


Klik op "Doorgaan" dan biedt Ancestris aan om opnieuw te starten. Klik op de link. Ancestris sluit.

nl_Restart_updates.png

Heel kort verschijnt nu het update scherm van Netbeans, dat aangeeft dat de opgehaalde bestanden worden verwerkt:

Ancestris update Netbeans splashscreen

Daarna herstart Ancestris en verschijnt, afhankelijk van de instellingen, het Welkom scherm.

Proactieve updates

Het is altijd mogelijk om op elk moment zelf updates op te vragen.

Kies  "Opties / Ancestris updaten" (bijwerken) in de menu bar en dezelfde assistent vertelt of deze Ancestris versie al up-to-date is, of dat deze moet worden bijgewerkt.

Volg gewoon de stappen, zoals boven is uitgelegd, Daarna zal Ancestris weer aanbieden om te herstarten.

Als er geen updates aanwezig zijn, verschijnt het volgende scherm:

nl_Up_to_date.png


Meer informatie over updates

Als u de stabiele versie (bv versie 12) gebruikt:

Wanneer we fouten (bugs) ontdekken die van invloed kunnen zijn op het gebruik van de stabiele versie, dan repareren we deze zo snel mogelijk en worden de updates vervolgens direct beschikbaar gesteld zoals hierboven aangegeven.

Dit soort updates komen gelukkig niet vaak voor!

Als u de dagelijkse versie (bv versie 13) gebruikt:

Voor de dagelijkse versie zijn bijna iedere dag updates beschikbaar.   

Kleine updates

Meestal zijn de deze updates kleine verbeteringen of nieuwe functionaliteiten. Deze updates zijn op een reguliere basis voor iedereen beschikbaar.

Houd deze updates dus regelmatig in de gaten en voer ze uit volgens bovenstaande instructies.

Structurele updates

In uitzonderlijke gevallen zijn er ook updates van de dagelijkse versie van Ancestris (bv voor versie 13) die invloed hebben op het kernprogramma van Ancestris.

Deze wijzigingen kunnen eenvoudige menu vertalingen zijn, of veel dieper ingrijpende wijzigingen, bijvoorbeeld als we het onderliggende  Netbeans platform updaten waarop Ancestris zich bevindt.

Het Ancestris team weet wanneer dat gaat gebeuren, en zal u daarover informeren via het forum, de distributie lijsten en via het "Recente updates" panel op het Ancestris Welkom scherm.

Het scherm hieronder bijvoorbeeld, laat een update zien van versie 11, die plaatsvond op 2 juni 2020 (geel aangegeven), met daarbij een waarschuwing om het gehele programma opnieuw te downloaden.

nl_Recent-Updates.png

Zoals gebruikelijk zijn deze updates direct bescikbaar via de "Automatische updates" procedures die hierboven zijn beschreven.

Echter, als u alleen deze updates automatisch laat installeren, dan wordt niet de gehele software opnieuw geïnstalleerd. Dan kan het zijn dat de nieuwe wijzigingen niet in het programma terechtkomen (zoals bijvoorbeeld menu akties), of misschien merkt u wel dat Ancestris niet goed, of helemaal niet meer werkt. 

Maar maakt u zich echter geen zorgen als dit gebeurt, u merkt al snel dat niet alles goed werkt, maar dit heeft geen invloed op uw gegevens, data kan niet kwijt raken en/of beschadigd raken.

Alleen in het geval van een dergelijke waarschuwing, op het Welkom scherm, moet Ancestris geheel opnieuw geïnstalleerd worden.

In dat geval volgt u de "Reinstallatie" instructies zoals eerder beschreven.