Skip to main content

Migreer een bestaande genealogie naar Ancestris.

Migreren naar naar Ancestris bestaat eenvoudigsimpelweg uit het openen van een Gedcom bestand dat gecreëerdaangemaakt is door een andereander genealogiestamboom software.programma.

De uitdrukking «Migreren naar Ancestris» en «Importeer een genealogie bestand naar Ancestris» betekenen beide precies hetzelfde.

Er is echter een klein verschil dat hier niet relevant is, migratie gaat er vanuit dat dit maar éémaal perdoor genealogieeen plaatsvindt.gebruiker wordt gedaan. Importeren is een proces dat een gebruiker meerdere keren kan uitvoeren.

Een Een migratie houdt brengt twee dingensoorten in:problemen met zich mee:

  1. Vergeet de software die jeu nu gebruikt en leer een ander software pakket te gebruiken (Ancestris).
  2. Herstel al jeuw gegevens tijdens het transitieovergangsproces. proces. 

Het eerste probleem is makkelijk op te lossen, jehet hoeftis alleengewoon een kwestie van wennen aan Ancestris te wennen en te leren enaan de interfacenieuwe te kunnen gebruiken;interface: "WatHoe isheet de naam van dezedie actie?" en "Waar staatis dat?dat ding ook alweer?" en "Hoe doen we doen dat?" Na een paar uur Ancestris te hebben gebruikt, wijstbent zichu dater vanaan zelf.gewend Enen dat is alles.het dan!

AanHet detweede anderepunt kant,daarentegen, om jealle data op de zelfde plaats veilig te stellenherstellen, dat kan dat wat meer problemen geven, dit is afhankelijk van jede huidigesoftware gebruiktedie software.tot dan toe werd gebruikt.

Ancestris is er echter om je het makkelijkmakkelijker te maken.

Wat u moet je weten voordat jeu kangaat importeren?importeren

Ancestris is in staat om ieder bestand in in Gedcom formaat te lezen. Dit formaat is een internationale standaard om gegevens uit te wisselen tussen de verschillende genealogiestamboom software.programma's.

DusHet jeoverzetten kanvan makkelijkuw gegevens uitwisselenzou dus heel eenvoudig kunnen zijn als jeuw huidige software zijn werk perfect heeft gedaan.deed.

Echter,Helaas volgen niet alle programmaprogramma's volgen preciesnauwgezet de Gedcom standaard: ze maken vaak eigenafwijkende keuzes hoein de manier waarop ze b.v.hun degegevens dataorganiseren. organiseren (opslaan), dat maaktWaardoor het lastig wordt om deze gegevens later goed te kunnen converteren naar het Gedcom formaat. De eigen keuzes "passen dan gewoon niet" in de specificaties van Gedcom. Dat kan tot gevolg hebben dat er data verlies optreedt tijdens de uitwisseling van gegevens tussen verschillende genealogien. genealogen. 

Dat is precies de reden dat Ancestris er voor gekozen heeft om 100100 % te voldoen aan de Gedcom standaard!specificaties!

Je kan
U kunt twee verschillende problemensituaties tegenkomen wanneer jeu gaat migreren:
  • InOver het algemeen is jeuw huidige software in staat om dehet meesteovergrote datadeel invan uw gegevens te exporteren naar het Gedcom formaat te exporteren en in de meeste gevallen wordt ook de plek, waar bijbehorende data is opgeslagen, correct meegenomen. Evenals andere data die zich bevind op deplekken juiste plaatsen te importeren en zo ook andere informatie in gebruikers mappen in te lezen, die geen onderdeel uitmaken vanwaar de Gedcom standaard.geen rekening mee houd. Ancestris kan deze data moeiteloos lezen, maar jeu moet wel controleren of alles volledig is en inook op de goedeplek plaatsenstaat iswaar opgeslagen. het nu wordt verwacht door Ancestris. 
  • In het slechtste geval is jede huidige software niet in staat om belangrijke gegevens te exporteren of nog ergererger: het Gedcom formaat niet voldoende te respecteren, dat daardoor leesfouten gaan ontstaan, die voorkomen dat het bestand geladen kan worden. Dit zal niet vaak voorkomen, maar in dat geval zal Ancestris het bestand niet kunnen lezen en zal je de Gedcom gegevens met de hand moeten aanpassen. Waarschijnlijk zal je dan gegevens opnieuw moeten invoeren.

De meeste software die Ancestris kent valt in de eerste categorie. En omdat we weten hoe die software de gegevens heeft   opgeslagen hebben we een programma gemaakt die de gegevens plaatsen waar het Gedcom bestand deze verwacht. Ancestris herstelt alle gegevens die dan ingelezen worden. Daarna kan je 100% van je gegevens zien. Niets wordt achter gehouden.

De migratie naar Ancestris bestaat uit drie stappen:
  1. De exporteer stap. Vanuit je huidige software, exporteer ALLE gegevens naar het Gedcom formaat. Dat betekent dat de software alle originele gegevens moet converteren naar het Gedcom formaat en een bestand maakt met .ged toevoeging. Ieder zichzelf respecterende genealogie software moet in staat zijn dit te doen.
  2. De importeer stap. Vanuit Ancestris, open het aangemaakte Gedcom bestand (Menu/bestand/Open). Ancestris herkent automatisch welke software dit bestand heeft aangemaakt en voert de nodige correcties uit.
  3. De De controle stap. Vanuit Ancestris, controleer het resultaat. Ancestris kan niet alle afwijkingen corrigeren, maar kan wel bijna zeker de meeste van deze elimineren. Je zal zelf moeten controleren of er nog afwijkingen over blijven, waar de gegevens opgeslagen zijn en je kan/moet indien nodig handmatig correcties aanbrengen. Als je gegevens mist moet je controleren of je export instellingen wel juist waren, anders heb je geen andere keuze dan om de missende gegevens opnieuw handmatig in te voeren nadat de genealogie in Ancestris is geladen.

Importeren van jouw genealogie.

Tijdens de rondleiding rondleiding heb je de Bourbon genealogie gezien. We sluiten deze nu en importeer nu je eigen genealogie.

Ombourbon.gedte sluiten klik in een actief Boubon scherm, op het rode kruis in de gereedschap balk.

In deze importeer stap, gaan we er vanuit dat je stap 1 al hebt uitgevoerd, de exporteer stap: dit is het exporteren naar een Gedcom bestand vanuit je huidige software.

Dus vanaf de Ancestris Welkom pagina, klik op Migreer je genealogie naar Ancestris of, vanaf het het menu  bestand, klik op   Open een genealogie.

Ancestris vraagt je daarna de naam van het Gedcom bestand dat geïmporteerd moet worden. Kies deze en klik Open.

De eerste melding die je krijgt, is dat Ancestris een Gedcom bestand heeft gevonden dat aangemaakt is door andere genealogie software.

In onderstaande boodschap herkende Ancestris jouw software niet, maar Ancestris weet de volgende software wel te herkennen: een lijst in alfabetische volgorde:

  • Ancestrologie
  • Family Tree Maker (FTM)
  • Genbox
  • Geneanet
  • Généatique
  • Gramps
  • Hérédis
  • Legacy Family Tree
  • Mac Family Tree
  • MyHeritage
  • RootsTrust
  • Other ("unknown, minimal conversion")

Daarna zal Ancestris uitleggen wat er nu gaat gebeuren. Klik op op Converteer om bekende problemen op te lossen.

nl-migrate-1.png

Nu wordt het geëxporteerde bestand volgens onderstaande stappen verwerkt. Ancestris geeft nu aan dat je bestand omgezet is en hernoemd is om de originele kopie veilig te stellen. Het omgezette bestand wordt nu in Ancestris geopend. Het origineel is behouden.

nl-migrate-2.png

Waneer gereed dan zal Ancestris onderstaande boodschap vertonen, met de resultaten van de conversie. Je kan de wijzigingen zien die er zijn aangebracht. Klik op Ja om deze te zien, klik op Nee om het schermte sluiten.

nl-migrate-3.png

Als je later de lijst van wijzigingen alsnog wil zien hoef je alleen maar het resultaten scherm te openen, via   Hoofdmenu / Windows /resultaten.(Output)

Onderaan dit scherm staat een lijst met specifieke software problemen die door Ancestris gebruikers tijdens de migratie zijn gemeld die niet automatisch zijn opgelost. Als dit voorkomt, kijk naar je eigen (oude) software paragraaf voor meer details

Controleren van gemigreerde gegevens.

Wanneer Ancestris het omgezette bestand heeft geopend, kunnen we enige controles uitvoeren, inclusief de afwijkingen die genoemd zijn onderaan de vorige pagina.

  1. Zijn al mijn origine gegevens omgezet naar het nieuwe bestand?
  2. Waar zijn de multimedia bestanden opgeslagen?
  3. Zijn er gegevens of afwijkingen die gesignaleerd zijn door Ancestris   die ik zou zou moeten corrigeren?

Controleren van de gegevens:

Er zijn twee mogelijkheden om gegevens tijdens het importeren kwijt te raken.

  1. Of de gegevens zijn niet getransporteerd naar het Gedcom bestand door je eigen software,
  2. Of de gegevens zijn wel getransporteerd, maar staan niet op de goede plaats in het Gedcom bestand.

Je kan deze twee controles alleen visueel controleren.  

De eerste controle is om het geëxporteerde Gedcom bestand te openen in een tekst editor voordat Ancestris het gaat converteren. Onderzoek enige personen (entiteiten) en kijk of of alle gegevens overeenkomen met die van de originele software.

De tweede controle is om met de Gedcom editor naar je nieuwe Ancestris bestand te kijken. Kijk naar personen (entiteiten) of ze de goede goede en bekende informatie bevatten en kijk tevens hoe deze zijn opgeslagen en getoond worden. Aangezien dezelfde type gegevens op dezelfde plaatsen zijn opgeslagen, geeft dit je een idee hoe de wijzigingen (conversies) zijn uitgevoerd. Gebruik het output scherm om je hierbij te helpen (menu Windows/Output).

Controleren van de multimedia bestanden:

Bestands namen van de multimedia bestanden die je genealogie gebruikt en zijn opgeslagen, worden beschreven in de 'FILE' regels van het Gedcom bestand.

Als de media bestanden niet meer te zien zijn, maar nog wel aanwezig zijn op je hard-disk dan is Ancestris is in staat om de verwijzingen (links) te herstellen. Om dit voor elkaar te krijgen ga naar Bestand/Eigenschappen en start de assistent. Ga naar de corresponderende media sectie van dit gereedschap voor meer hulp en uitleg.

Controleren van afwijkingen:

Zelfs na conversie kunnen sommige gegevens nog steeds niet aan de Gedcom standaard voldoen. Dat kan het geval zijn als de gegevens niet geldig zijn of op de verkeerde plaats staan, of gewoon niet aanwezig zijn. Natuurlijk kan Ancestris geen gegevens wijzigen/ toevoegen die er niet zijn.

Omdat Ancestris geen gegevens van het originele bestand verwijderd en ook geen afwezige gegevens completeert, zal het niet voldoen aan de Gedcom standaard, blijven en niet veranderen.

Sterker nog, de genealogie gegevens zullen inconsistenties blijven bevatten.

Deze controle kan uitgevoerd worden door gebruik te maken van Menu / Gereedschappen / Controleer Gedcom Consistentie   Kijk naar het het validatie gereedschap voor meer informatie.

Iedere afwijking   staat op een lijst en kan gecorrigeerd worden. Het beste kan je dit doen in de Gedcom editor, omdat het de meest transparante editor is voor de informatie die in het Gedcom bestand staat. Kijk naar het gebruik van de Gedcom editor voor meer informatie.

Wijzigen of informatie toevoegen.

Wanner de informatie geïmporteerd is en alle controles zijn uitgevoerd is je genealogie klaar om de gegevens aan te vullen. Je kan andere personen toevoegen of informatie wijzigen of toe te voegen.

Om dit te doen kies b.v een persoon waarvan de ouders ontbreken uit je stamboom, door er op te klikken en kijk hoe je ouders, broers en zussen aan hem/haar kan toevoegen door te kijken naar de vorige pagina's: Creëer je genealogie b.v.

Problemen gevonden door gebruikers na het importeren.

Voor alle software die door Ancestris is herkend zijn al voorzien van de juiste conversies en er zouden dan ook geen problemen meer gevonden mogen worden, tenzij er veranderingen hebben plaatsgevonden na onze conversies.

Voor alle onbekende problemen stellen wij u melding op prijs. We noteren ze om andere gebruikers zo hun voordeel er mee kunnen doen, terwijl wij kijken of we deze (nieuwe) conversie problemen kunnen oplossen.

We kunnen deze problemen alleen oplossen als ze door gebruikers worden aangemeld. Mee doen om Ancestris te verbeteren kan door deelname aan de discussie lijst.(forum).

Migreren vanuit vanuit Genealogie.com.

De bestanden die door Genealogie.com worden gegenereerd bevatten geen gegevens over de onderzoeker en/of eigenaar van de stamboom. Deze zijn wel nodig om aan de Gedcom standaard te kunnen voldoen.

Ancestris oplossing: Creëer deze informatie na de importeer stap m.b.v het menu Bestand/Eigenschappen en voeg de auteurs en/of onderzoeker toe.

Migreren vanuit vanuit LifeLines.

In de standaard instellingen van LifeLines exporteert deze geen informatie over de onderzoeker en/of eigenaar van de stamboom. Deze zijn wel nodig om aan de Gedcom standaard te kunnen voldoen.

Ancestris oplossing: Creëer deze informatie na de importeer stap m.b.v het menu Bestand/Eigenschappen en voeg de auteurs en/of onderzoeker roe.

Migreren vanuit vanuit Family Tree Builder.

Family Tree Builder (FTB) genereert verschillen gebruikers labels die het bestand vervuilen.

Ancestris Ancestris oplossing: verwijder de nutteloze labels m.b.v.  Menu / Edit / Verwijder.