Skip to main content

Herinstallatie of upgraden van Ancestris

Er zijn verschillende situaties waar je Ancestris mogelijk opnieuw moet installeren, maar ze volgen uiteindelijk allemaal dezelfde stappen die hieronder worden beschreven.

Situaties die herinstallatie rechtvaardigen

Herinstalleren van Ancestris op dezelfde computer.
  • als er een nieuwe versie van Ancestris is uitgekomen en je wilt gebruikmaken van alle nieuwe functies. Je wilt bijvoorbeeld upgraden van versie 11 naar versie 12.
  • als er een grote wijziging is uitgekomen binnen de zelfde versie, meestal de dagelijkse versie. Wanneer het Ancestris team bijvoorbeeld wijzigingen aanbrengt in het Ancestris platform zelf, dan zal het team vragen om een her-installatie uit te voeren. Om op de hoogte te blijven van deze wijzigingen zal je ingeschreven moeten zijn voor de nieuwsbrief.  subscribe to the discussion list
  • als een wijziging op je computer heeft plaatsgevonden of sommige Ancerstris bestanden zijn verdwenen, In dat geval zal Ancestris niet goed meer werken.

In alle bovenstaande gevallen zal je Ancestris opnieuw moeten installeren.

Wanneer je Ancestris herinstalleert, heb je de mogelijkheid om je oude instellingen automatisch te behouden.

Het is aan jou of je Ancestris op de zelfde plaats op je computer opnieuw wilt installeren of niet.
In ieder geval raden wie je aan, om de oude Ancestris installatie te verwijderen en alle software bestanden te vervangen.
Wanneer je twee verschillende installaties van Ancestris op dezelfde computer hebt, kan Ancestris hierdoor in de war raken, omdat er maar één set gebruikers instellingen is.

 

Herinstalleren van Ancestris op een tweede computer.

Als je Ancestris op een tweede computer wilt installeren kan dat gewoon op dezelfde manier als de eerste keer.

Als je op beide computers dezelfde gebruikersinstellingen wilt hebben, moet je eerst de map met gebruikersinstellingen van de ene naar de andere computer kopiëren.

Als alternatief kun je ook via de knop "Opties/voorkeuren" het voorkeuren scherm openen, en dan onderin kiezen voor "Exporteren". Daarmee kun je de instellingen opslaan en bewaren.

Herinstallatie van de stabiele versie 11

Om de stabiele versie van Ancestris opnieuw te installeren, met behoud van je oude gebruikers instellingen, ga je gewoon te werk alsof het een eerste installatie is. 

Het installeren zal waarschijnlijk een stuk sneller gaan, omdat Java al geïnstalleerd is en je Ancestris opstartprogramma al is ingesteld. 

In de praktijk komt het er op neer dat er eenvoudigweg 5 mappen worden vervangen, diedeze mappen worden in de volgende paragraaf worden beschreven.

Herinstallatie van de dagelijkse versie 12

omWil teje upupgraden graden maarvan de stabiele versie (hoofdversie) naar de dagelijkse versie, (bv van versie 11 naar versie 12), of wil je de reeds geïnstalleerde dagelijkse versie (bv versie 12) opnieuw her-installeren zijn er twee mogelijkheden:dagelijkse versie 11 of de dagelijkse versie opnieuw te herinstalleren en je gebruikers instellingen te bewaren, volg dan de onderstaande instructies.

Je hebt twee mogelijkheden:

  • Verwijder de vorige versie van de installatie en herinstalleer de nieuwe versie met als voorkeur die van MacOS.
  • Of vervang de het bestaande bestanden met de nieuwe, en behoud de starter die je eerder (onder Linux) geconfigureerd hebt.

In de eerste situatie verwijder jr de installatie en herinstalleert de nieuwe and reinstalleer de nieuwe. Je persoonlijke instellingen blijven in tact. In de tweede situatie volg de stappen.

  • Als Ancestris loop, stop het dan
  • Dowwnload de dagelijkse versie van de website en installeer het als een initiële installatie.
  • In het geval dat je de bestande handmatig moet verwijderen, ga naar de ancestris folder van de vorige installatie en verwijder de volgende 5 folders.
    • ancestris
    • bin
    • etc
    • harness
    • platform
  • Vervang deze corresponderende 5 folders iuituit het pakket van het gecomprimeerde (zip)bestand.
  • Herstart Ancestris op de gebruikelijk wijze.

In het geval dat sommige instellingen niet meer werken of niet meer compatible zijn met de nieuwe versie raadpleeg dan de nieuwe gebruiker instellingen pagina om de instellingen opnieuw handmatig in te geven. 

Ancestris, genealogie die met je meeleeft!

Vertaling, Ed van Driel, voorjaar 2021.