Skip to main content

Blauwdrukken - Blueprints

Een blauwdruk is een sjabloon dat wordt gebruikt om de weergave van een entiteit in bepaalde vensters van Ancestris aan te passen.

Vensters die blauwdrukken gebruiken

Alleen de volgende vensters gebruiken blauwdrukken. Voor elk van hen laat een voorbeeld zien hoe de blauwdrukken eruit zouden kunnen zien. Deze vensters zijn:
  • Stamboom overzicht (de stamboom als boomstructuur).
  • Entiteiten kaart.
  • De (uitgebreide) Navigator.
  • De Gedcom editor.
Stamboom overzicht
Het stamboom overzicht maakt gebruik van blauwdrukken voor individuen en gezinnen. Blauwdrukken zijn de gebieden die binnen de gekleurde kaders worden weergegeven.
nl-blueprints-tree.png
U gaat naar het stamboom overzicht via het menu "Beeld - Stamboom overzicht":
nl-blueprints-tree-menu.png

Entiteits kaart 

De Entiteitskaart gebruikt blauwdrukken voor alle categorieën entiteiten.

Blauwdrukken kunnen voor verschillende weergaven worden hergebruikt. Hier wordt de blauwdruk die wordt gebruikt voor individuen in het stamboom overzicht, gebruikt in de Entiteitskaart.

nl-blueprints-card.png

U gaat naar de entiteitskaart via het menu "Beeld - Entiteitskaart".
nl-blueprints-card-menu.png

Uitgebreide navigator


De Uitgebreide Navigator gebruikt blauwdrukken voor zowel individuen als gezinnen.

Hieronder staan ​​blauwdrukken die worden gebruikt voor de individuen van het geselecteerde paar. U merkt misschien dat ze niet hetzelfde zijn. De blauwdruk van de echtgenoot geeft niet het Sosa-nummer weer en geeft het entiteitsnummer weer boven de naam.
nl-blueprints-extended-navigator.png
En dit is de blauwdruk voor elk kind van de geselecteerde familie.
nl-blueprints-extended-navigator-family.png
U gaat naar de uitgebreide navigator via het menu "Beeld - Navigator".
nl-blueprints-extended-navigator-menu.png

Gedcom editor

De Gedcom Editor gebruikt blauwdrukken in het onderste gedeelte voor alle entiteitscategorieën.

Wat betreft de entiteitskaart, de Gedcom Editor gebruikt blauwdrukken voor individuen of families, maar ook voor andere entiteiten.

Hier is bijvoorbeeld een eenvoudige blauwdruk van een Repository-entiteit.

nl-blueprints-gedcom-repository.png

Of een eenvoudige blauwdruk van een multimedia-entiteit.

nl-blueprints-gedcom-multimedia.png

Nu u heeft gezien hoe blauwdrukken eruit zien en waar ze worden gebruikt, gaan we kijken hoe ze werken.

Algemene principes

Een blauwdruk is een sjabloon die bepaalt wat er van een entiteit moet worden weergegeven en hoe deze moet worden weergegeven.

Een blauwdruk wordt toegewezen aan een bepaalde entiteitscategorie (individu, familie, bron, enz.) voor een bepaalde weergave (dynamische boom, entiteitsbestand, enz.).

U kunt uw eigen blauwdrukken definiëren in plaats van de blauwdrukken te gebruiken die al in Ancestris aanwezig zijn.

Er bestaan al verschillende blauwdrukken ​​binnen Ancestris en deze zijn standaard al geselecteerd voor elk van de entiteitscategorieën en in elke weergave waar blauwdrukken van toepassing zijn.

Blauwdrukken vormen een manier om Ancestris aan te passen. U bent vrij om blauwdrukken te behouden zoals ze zijn of ze aan te passen aan uw behoeften.

U kunt uw eigen blauwdrukken definiëren, d.w.z. zowel de informatie die moet worden weergegeven voor een individu of een gezin (naam, adres, enz.) als wel hoe deze informatie moet worden weergegeven (kleur, lettertype, uitlijning, lay-out, enz.).

Als u enkele wijzigingen wilt aanbrengen in de beschikbare blauwdrukken, moet u er wat meer over leren. Dit is het onderwerp van de volgende paragrafen op deze pagina.

Technisch gezien is een blauwdruk een stukje HTML-code dat in een bestand op uw schijf is geschreven. Raadpleeg de paragraaf Directory met blauwdrukkenbestanden voor meer informatie.

Blauwdrukken beheren

Het beheren van blauwdrukken bestaat uit het uitvoeren van twee soorten activiteiten.

  • blauwdrukken toewijzen aan entiteiten en weergaven
  • eigen blauwdrukken maken of verwijderen

Dit wordt gedaan met behulp van het blauwdrukvenster.

Het blauwdrukvenster beheert de blauwdrukken voor één entiteitscategorie tegelijk.

Het venster is hetzelfde, ongeacht de entiteitscategorie, maar het bevat alleen blauwdrukken die zijn gekoppeld aan de gegeven entiteitscategorie.

Om toegang te krijgen tot het Blueprint-venster voor een bepaalde entiteitscategorie, moet u het Ancestris-contextmenu van een entiteit van de overeenkomstige categorie gebruiken. Als volgt:

  • Persoon: Klik met de rechtermuisknop op een persoon in de Entiteitskaartweergave en selecteer vervolgens "Weergave van personen wijzigen" om het blauwdrukvenster voor een persoon te openen.
  • Familie: Klik met de rechtermuisknop op een familie in de Entiteitskaartweergave en selecteer vervolgens "Wijzig weergave van families" om het blauwdrukvenster voor families te openen.
  • Overig: Idem voor Notes, Sources, Multimedia, Repositories, enz. Dit kan worden gedaan vanaf de Entity-kaart of de Gedcom Editor voor de overeenkomstige entiteiten.

Hier ziet u hoe u toegang krijgt tot het blauwdrukvenster voor individuen, vanuit de entiteitskaart, klik met de rechtermuisknop, en uit het contextmenu kiest u "Weergave van personen wijzigen".
nl-blueprints-context-menu.png
Dan opent het blauwdruk venster voor personen:
nl-blueprints-manager.png
Wat de entiteitscategorie ook is, de bewerkingen in dit venster zijn hetzelfde.

In de nu volgende beschrijving, gebruiken we het voorbeeld van het blauwdrukvenster voor personen.

Beschrijving


De grootte van het Blauwdruk-venster kan worden gewijzigd door aan de rechter benedenhoek te trekken.

Het voorbeeldgebied en het teksteditor-gebied kunnen worden aangepast door de scheidingsbalk van deze twee gebieden met de muis te verplaatsen of door op de pijlen aan de linkerkant van de scheidingsbalk te klikken:

nl-blueprints-manager-html.png

Als u hierop klikt, opent het HTML-editor gedeelte, de indeling is dan de volgende:
Het Blauwdruk-venster bevat de volgende gebieden.

  • De lijst met blauwdrukken aan de linkerkant toont de blauwdrukken die momenteel beschikbaar zijn voor de eerder geselecteerde entiteitscategorie. Om aan een blauwdruk te werken, selecteert u deze in de lijst.
  • Het voorbeeldgebied rechtsboven toont een voorbeeld van de blauwdruk die in de lijst is geselecteerd.
  • De HTML-editor rechtsonder geeft de HTML-code weer van de blauwdruk die is geselecteerd in de lijst aan de linkerkant, en waarvan u de code kunt bewerken. De horizontale scheidingsbalk onder het voorbeeldgebied moet met de muis omhoog worden gesleept om de onderstaande code te zien.
  • Betekenis van de knoppen:
    • De knop Nieuw voegt een kopie van de momenteel geselecteerde blauwdruk toe aan de lijst en vraagt ​​u een andere naam in te voeren. Dit wordt de nieuw geselecteerde blauwdruk en u kunt deze wijzigen.
    • De knop Verwijderen verwijdert de geselecteerde blauwdruk uit de lijst
    • De knop Eigenschap invoegen... verschijnt wanneer u HTML-code bewerkt. Gebruik het om een ​​TAG in de HTML-code in te voegen. Het zal het invoegen op de cursorpositie.
    • De knop OK valideert de wijzigingen en verlaat het venster.
    • De knop Annuleren sluit het venster zonder de wijzigingen te valideren.

Gebruik



Het Blauwdruk-venster voorziet in de volgende behoeften:

  • Bekijk de beschikbare blauwdrukken. Om de beschikbare blauwdrukken te bekijken zonder ze te activeren (dus zonder het paneel te sluiten), klikt u achtereenvolgens op elk ervan in de lijst aan de linkerkant en controleert u het resultaat in het voorbeeldgebied.
  • Kies een andere blauwdruk. Om een ​​andere blauwdruk toe te wijzen aan de momenteel geselecteerde entiteitscategorie in een van de weergaven, klikt u op een blauwdruk in de lijst en bevestigt u deze keuze door op de knop OK te drukken.
  • Wijzig een blauwdruk. Om veiligheidsredenen kunnen de standaard beschikbare blauwdrukken niet worden gewijzigd. Om een ​​bestaande blauwdruk te wijzigen, moet u er eerst een kopie van maken. Selecteer de juiste in de lijst, klik op Nieuw en geef de blauwdruk een nieuwe naam. Gebruik vervolgens het HTML-editorpaneel om uw wijzigingen aan te brengen.
  • Maak een nieuwe blauwdruk. Om een ​​nieuwe blauwdruk te maken, is het raadzaam om een ​​bestaande blauwdruk te kopiëren. Zie hierboven.
  • Een blauwdruk verwijderen. Om een ​​blauwdruk te verwijderen, selecteert u deze in de lijst en klikt u op de knop Verwijderen. U wordt vervolgens gevraagd om de verwijdering te bevestigen, daarna die definitief is. Opmerking: om veiligheidsredenen kunnen blauwdrukken die standaard bij Ancestris worden meegeleverd, niet worden verwijderd.


Een praktijk voorbeeld

Stel dat we een eenvoudige blauwdruk hebben zonder foto, voor de individuen in de dynamische stamboom, en we willen een foto invoegen. De stappen om dit te doen zijn de volgende:

  1. Bepaal waar de foto zich bevindt in de gegevens van het individu. Gebruik daarvoor de Gedcom-editor.
  2. Open het blauwdrukvenster voor personen.
  3. Maak een nieuwe blauwdruk door 'eenvoudige blauwdruk' zonder afbeelding te kopiëren. Hernoem het 'MyBlueprint-Indi-Tree'
  4. Pas de blauwdruk aan om de hierboven geïdentificeerde foto-eigenschap in te voegen en pas de grootte in het frame aan met behulp van het voorbeeld
  5. Sla de blauwdruk op en controleer het resultaat

Elk van deze stappen wordt hieronder beschreven.

1. Bepaal waar de foto zich bevindt


De Gedcom-editor laat zien waar de fotos zich bevinden voor alle personen.
We zien hieronder dat de foto zich bevindt in de FILE-tag, gekoppeld aan de OBJE-tag, die zelf is gekoppeld aan de INDI-tag.

nl-blueprints-photo.png

We zien dat de fotobestanden op het adres "INDI:OBJE:FILE" staan. (Hoofdtag INDI, dan subtag OBJE en dan subtag FILE)
Dat is wat we wilden weten.

2. Open het blauwdrukvenster voor personen

Omdat we de blauwdruk voor Individuen in het stamboom overzicht willen wijzigen, moeten we eerst een individu in het stamboom overzicht selecteren.
nl-blueprints-change-display.png

Vervolgens klikken we met de rechtermuisknop op het individu. In het contextmenu dat verschijnt, kiezen we voor "Weergave van personen wijzigen".


3. Maak een nieuwe blauwdruk

Het bauwdruk venster voor personen opent:

nl-blueprints-simple.png


Omdat we een nieuwe blauwdruk willen maken uitgaande van op de "Eenvoudige"Eenvoudige" blauwdruk, maken we eerst een kopie van de "Eenvoudige" Blauwdruk.

Om dit te doen, selecteren we de blauwdruk in de lijst. Vervolgens zien we in het voorbeeld wat deze blauwdruk voor een individu weergeeft: eenvoudige tekst zonder foto. Wat we willen doen is de foto van het individu toevoegen.

Vervolgens klikken we op "Nieuw"Nieuw". Ancestris vraagt ​​de naam van de nieuwe blauwdruk:
nl-blueprints-new.png

We typen "MijnBlueprint-Indi-Stamboom" en drukken op OK.

Dan komen we terug in het vorige blauwdrukvenster, maar nu met een nieuwe bewerkbare blauwdruk.

nl-blueprints-myblueprint.png

We hebben de nieuwe blauwdruk geselecteerd in de lijst aan de linkerkant, hetzelfde voorbeeld rechtsboven, en de HTML-code staat rechtsonder.

We zien dat deze blauwdruk bewerkbaar is, omdat de knoppen "Verwijderen" en "Eigenschap invoegen..." zichtbaar en ingeschakeld zijn.

We zullen nu de HTML-code wijzigen zodat de foto wordt weergegeven..

4. Pas de blauwdruk aan


nl-blueprints-myblueprint-3.png

We kunnen zien dat er 4 regels met eigenschappen in de HTML-code staan: naam, geboorte, overlijden, beroep.

De HTML <prop>-tag, (zoals bij rode pijl) en alles erin, is specifiek voor Ancestris.Ancestris. Dit maakt het mogelijk om de genealogische gegevens van het Gedcom-bestand te manipuleren.

We willen de foto onder aan het scherm plaatsen, dus voegen we een andere eigenschap in, de hierboven geïdentificeerde eigenschap, INDI:OBJE:FILE, na de 4 eigenschappen die al worden weergegeven.

We plaatsen de cursor onder </table>, dat is namelijk het label dat het einde van een tabel markeert. (bij de blauwe pijl)

We drukken op de knop "Eigenschap invoegen...". Er verschijnt een venster met een keuze uit mogelijke eigenschappen.eigenschappen linkervenster hieronder).

nl-blueprints-myblueprint-insert.png nl-blueprints-myblueprint-insert-2.png

In dit venster vinden we de regel Multimedia OBJE, we vouwen de flap open om de inhoud van OBJE weer te geven en we zien de regel File. WijWe vinken het vakje aan.aan, zoals in het rechter screenshot hierboven. En we klikken op "OK"OK".

We zien nu dat de preview is veranderd, de foto is erbij gekomen.
nl-blueprints-myblueprint-inserted.png


Maar hetthet is nog niet af, want in de preview ziet u dat de foto te groot is. En ook wij zijn van gedachten veranderd. We willen de foto in de rechterbovenhoek van de tekst plaatsen.plaatsen en niet onder de tekst.

Omdat de tekst in een tabel is gestructureerd, is het in feite nodig om de afbeelding in een nieuwe cel (vakje) in de tabel te plaatsen, en wel een cel rechts van de reeds bestaande tekst. Om dit te doen, passen we de HTML-code als volgt aan:
we verplaatsen de regel die we zojuist in de tabelstructuur hebben ingevoegd door een cel toe te voegen met behulp van de <td> </td>-tags.

Omdat we ook de grootte van de afbeelding willen beperken, voegen we een Ancestris-specificiteit toe: we voegen "max = 20" toe aan het einde, binnen de tag <prop ...>, wat betekent dat we de fotogrootte beperken tot 20% van de beschikbare breedte.
Het voorbeeld verandert wanneer u de code wijzigt. Dit is handig en laat je meteen zien of wat je doet goed is. Zodra de code is gewijzigd, ziet het voorbeeld er correct uit en ziet het venster er zo uit.

en-blueprints-myblueprint-updated.pngnl-blueprints-myblueprint-updated.png

Voor de duidelijkheid, vooral voor degenen die niet gewend zijn aan HTML code, is deze afbeelding gekleurd, als volgt:
  • De gehele tabel staat tussen de HTML-tags <table>   en   </table>, deze tags zijn in blauw. Merk op dat de zogenoemde "sluit"-tag van de tabel, begint met een schuine streep, de slash, dat geldt voor elke sluit-tag!! (We kijken hierbij even niet naar de extra tekst "width=100%" die in de eerste <table> tag staat.)
  • De tabel bevat 1 regel, namelijk tussen de HTML-tags <tr>   en   </tr>, deze zijn in roze. Ook hier weer die slash bij de sluit-tag!
  • De originele tekst van de blauwdruk staat tussen de HTML-tags voor een cel, nl tussen <td>   en   </td>, hier in groen weergegeven. (<br> betekent: Break, oftewel begin op een nieuwe regel)
  • Onze wijzigingen staan in een nieuwe cel, binnen dezelfde regel als de vorige cel, ook tussen  <td>   en   </td>, deze nieuwe cel is in geel aangegeven.
De code in het geel doet zijn werk: de foto staat in een vakje rechts van de tafelandere entekst, maar op dezelfde regel van de tabel.
Bovendien is de foto beperkt tot 20% van de breedte.

 


Meer HTML uitleg, onder andere over tabellen, met veel voorbeelden om zelf mee te experimenteren, vindt u op w3schools HTML Tables.

 

5. Sla de blauwdruk op en bekijk het resultaat


We kunnen ons werk nu opslaan, en tegelijkertijd kijken we naar het stamboom overzicht. De blauwdruk verandert:

nl-blueprints-tree-new.png

Dat ziet er goed uit, dat is wat we willen!

Nog een stap verder

Het moeilijkste deel blijft natuurlijk om aan de ene kant HTML te kennen en aan de andere kant de specifieke kenmerken te onthouden die door Ancestris zijn toegevoegd om uw genealogische gegevens te verwerken.

Wat de HTML-taal zelf betreft, zijn er veel websites die u kunnen helpen. vergeet daarom niet de bovengenoemde web pagina te bezoeken.

Met betrekking tot de specifieke toevoegingen van Ancestris vind u hier de tags die aan de HTML zijn toegevoegd. Let wel deze gelden alleen binnen Ancestris. Deze tags zijn:

  1. <prop> of <ifvalue>
  2. <naam> of <i18n>
  3. <media>
  4. <mark>
Let op, de taal die wordt gebruikt binnen de HTML is altijd Engels. Bij een keuze bijvoorbeeld, staat dus "yes" en "no" en nooit "ja" of "nee".
In de volgende 4 secties wordt beschreven hoe u deze tags kunt gebruiken..

 

1.     <prop> of <ifvalue> tags

<prop | ifvalue    path="path:to:prop[?i][:end:of:prop]"    [default="path:to:other:prop"]    [format="format"]    [max="n"]    [img="yes"]    [txt="no"]>

Deze tag geeft de eigenschap (property) weer, van de entiteit die wordt aangegeven door het pad (path). Als er ook een default-pad is opgegeven, wordt dat pad gebruikt als de eerste eigenschap(property) niet wordt gevonden.

Als er meerdere eigenschappen zijn, kan een volgorde-nummer in het pad worden aangegeven met behulp van "?i", waarbij i het volgnummer is van de eigenschap is. Na dit nummer kan de rest van het pad worden opgegeven, indien aanwezig. Zie bijvoorbeeld verderop op deze pagina, het voorbeeld met de beroepen.

De format en max parameters worden hieronder uitgelegd.

De parameter img kan worden ingesteld op "yes" of "no" om het pictogram van de eigenschap weer te geven. Standaard is dit "no".

De txt-parameter kan worden ingesteld op op "yes" of "no" om de naam van de eigenschap al dan niet weer te geven. Standaard is "yes".

Parameters tussen vierkante haken zijn optioneel.

U kunt ofwel "prop" of "ifvalue" gebruiken.

 

In het geval van de naam property (NAME property)
Om de weergave van de naam aan te passen, kunt u de naam sub-eigenschappen gebruiken.

Voorbeeld:
<prop path=INDI:NAME > a.k.a <prop path=INDI:NAME:NICK>
Er staan hier dus 2 prop-tags achter elkaar met een stukje gewone tekst "a.k.a." ertussen. Dit geeft de volledige naam (1e prop-tag) en de bijnaam (2e prop-tag) weer. Voorbeeld voor John Kennedy als individu wordt dan:
John F. Kennedy a.k.a. Jack

 

 

 

 

 

2.     <name> of <i18n> tag

<name|i18n   [tag="tag"]  [path="path:to:prop"]   [entity="tag"]  >

Displ

 

 

 

3.     <media> tag

<media    [path="path:to:media"]    [max="n"]>

Displa

 

 

 

4.     <mark>

<mark  path="path:to:prop"   [test="value"]   [repeat="n"]   [default="path:to:other:prop"]   [notpresent="true"]   >

Dis

 

====================================================================================



    Open the Blueprint window for individuals

    As we want to change the blueprint for Individuals in the Dynamic view, we need to first select an individual in the Dynamic view.

    Then we right-click on the individual. In the context menu that appears, we choose "Change display of individuals".

    en-blueprints-change-display.png

    Create a new blueprint

    The Blueprint window for Individuals appears.

    en-blueprints-simple.png

    As we want to make a new blueprint as an extension of the "Simple" blueprint, we first make a copy of the "Simple" Blueprint.

    To do so, we select it in the list. Then in the preview, we see what this Blueprint displays for an individual : simple text without a photo. What we want to do is to add the photo of the individual.

    We then click "New". Ancestris asks the name of the new blueprint:

    en-blueprints-new.png

    We type 'MyBlueprint-Indi-Tree' and press OK.

    We are then on the previous Blueprint window with a new editable blueprint.

    en-blueprints-myblueprint.png

    We have the new blueprint selected in the list on the left, the same preview at the top right, and the HTML code at the bottom right.

    We see that this blueprint is editable, because the buttons "Delete" and "Insert property..." are visible and enabled.

    We will now change the HTML code so that it displays the photo.


    Modify the blueprint

    We can see that there are 4 lines of properties in the HTML code: name, birth, death, occupation.

    The HTML <prop> tag, and everything in it, is Ancestris specific. This makes it possible to manipulate the genealogical data of the Gedcom file.

    We want to put the photo at the bottom of the display, so we insert another property, the one identified above, INDI:OBJE:FILE, after the 4 properties already showing.

    We place the cursor under </table>, the label that marks the end of a table.

    We press the button "Insert property...". A window appears listing a choice of possible properties.

    en-blueprints-myblueprint-insert.png

    In this window, we find the Multimedia OBJE line, we unfold the flap to show the content of OBJE, and we see the line File. We check the box. And we press "OK".

    We now see that the preview has changed.

    7Mben-blueprints-myblueprint-inserted.png

    But that's not finished yet, because in the preview you can see that the photo is too big. And we changed our mind as well. We want to position the photo at the top right corner of the text.

    As the text was structured inside a table, it is in fact necessary to put the image in the table, to the right of the text. To do this, we modify the HTML code as follows: we move the line that we have just inserted in the table structure by adding a cell using the <td> </td> tags.

    As we also want to limit the size of the image, we add an Ancestris specificity: we add "max = 20" at the end, inside the <prop ...> tag, which means to limit the photo size at 20% of the available width. The preview changes as you change the code. This is handy and immediately lets you see if what you are doing is right. Once the code has changed, the preview looks correct, and the window looks like this.

    en-blueprints-myblueprint-updated.png

    The code in yellow does its job: the photo is in a cell on the right of the table and limited to 20% of the width.


    Save the blueprint and check the result

    We can save our work now. We click on OK and we look at the dynamic tree at the same time. The blueprint changes.

    en-blueprints-tree-new.png

    It's good, we have what we wanted!


    Going further

    Of course, the hardest part therefore remains to know HTML on one hand, and to know the specificities added by Ancestris to handle genealogical data on the other hand.

    As far as HTML language is concerned, there are many sites to help you. Please refer to them.

    Regarding Ancestris specificities, the tags added to the HTML are:

    • <prop> or <ifvalue>
    • <name> or <i18n>
    • <media>
    • <mark>

    The following sections describe how to manipulate them.

    <prop> or <ifvalue> tags

    <prop | ifvalue    path="path:to:prop[?i][:end:of:prop]"    [default="path:to:other:prop"]    [format="format"]    [max="n"]    [img="yes"]    [txt="no"]>

    Displays the property of the entity defined by the path. If a default path is also specified, it is the one that is used if the first property is not found.

    For multiple properties, a rank can be indicated in the path using "?i" where i is the rank of the property. Following this number, the rest of the path can be provided if any. See example below with the occupations.

    The format and max parameters are explained below.

    The img parameter can be set to 'yes' or 'no' to display the property's icon. By default, it is 'no'.

    The txt parameter can be set to 'yes' or 'no' to display the property name or not. Default is 'yes'.

    Parameters in square brackets are optional.

    Either 'prop' or 'ifvalue' can be used.


    Case of names (NAME property)

    To customize the display of the name, you can use the name sub-properties.

    Example : <prop path=INDI:NAME > a.k.a <prop path=INDI:NAME:NICK> will display the full name and the nick name.

    Example : John F. Kennedy a.k.a Jack


    Case of places (PLAC property)

    It is possible to force the level of jurisdictions that you want to see displayed for a place.

    The syntax of the line to put in the HTML editor is of the following form


    
    



    where 1 and 4 are the jurisdiction ranks in the Place criteria definition (see File/Properties).

    Example: assuming that all our places follow the following format (as per the PLAC tag in the Gedcom file or in File/Properties):


    
    



    Starting counting from the left at rank #0 : rank #1 is the City and rank #4 is the country.

    In this case:

    • <prop path=INDI:BIRT:PLAC format="1 (4)"> displays City (Country)
    • <prop path=INDI:BIRT:PLAC format="1, 0"> displays City, Suburb
    • <prop path=INDI:BIRT:PLAC format="1, 3, 2 - 4"> displays City, State, ZIP Code - Country

    Case of a multiple property, such as occupations (OCCU property)

    In the case of multiple properties, it is possible to force the rank of the property to be displayed.

    The syntax of the line to put in the HTML editor is of the following form


    
    



    This will display the second occupation of a person.

    You can access to the last value with the LAST keyword. The last value can be the first of one person and the third for another one.


    
    



    If you want to display the date of the second occupation of a person, the code would be the following:


    
    



    It is therefore possible to display the first 5 occupations of every persons like this. In the Default blueprint, you would change the code and insert the 5 blocks like this:


    
    



    For a person with 3 occupations, and using the code above, you would see the following in the tree view for instance:

    en-blueprint-occupations.png


    Other formatting possibilities
    • format="$D" : displays the full date of an event
      • Example : <prop path="INDI:BIRT" format="{$D}"> displays 10 feb 1876 as the date of birth (BIRT)
    • format="$y" : displays the year of the date of an event
      • Example : <prop path="INDI:BIRT" format="{$y}"> displays 1876
    • format="$P" : displays the full location of an event
      • Example : <prop path="INDI:BIRT" format="{$P}"> displays Hyde Park,02136,Boston,Suffolk,Massachusetts,USA
    • format="$p" : displays the city of the event
      • Example : <prop path="INDI:BIRT" format="{$p}"> displays Boston
    • format="$n" : displays the name of the related entity if it exists
      • Example : <prop path="INDI:CHR:XREF" format="{$n}"> displays Marie STUART, the godmother of the event (CHR)
    • format="$N" : displays the full name of the related entity if it exists
      • Example : <prop path="INDI:CHR:XREF" format="{$N}"> displays STUART, Marie (° 30 march 1909 + 16 December 2008) (I0298)
    • format="$v" : displays the type of related entity followed by the full name of the related entity
      • Example : <prop path="INDI:CHR:XREF" format="{$v}"> displays Godmother : STUART, Marie (° 30 march 1909 + 16 December 2008) (I0298)
    • format="$V" : displays the entity number only
      • Example : <prop path="INDI:CHR:XREF" format="{$V}"> displays I0298 if we use the same example as above
      • Example : <prop path="INDI:BIRT:SOUR" format="{$V}"> displays S134, the ID number of the SOURce entity supporting the BIRTh event
    • format="text{$e}" : displays the text "text" if the data exists, nothing otherwise.
      • Example : <prop path="INDI:NAME:SOUR" format="{(*)$e}"> displays (*) if INDI:NAME:SOUR exists, nothing otherwise
    • max="n" : limits the display to n% of the available width. Valid for an image or for text.
      • Example : <prop path="INDI:NAME" max=10"> displays the full name truncated to 10% of the available width


    <media> tag

    <media    [path="path:to:media"]    [max="n"]>

    Displays the media of the entity. If a path is specified, the corresponding media is used, otherwise any first media found in the entity is displayed.

    The "max" parameter limits the size in width as above.

    Parameters in square brackets are optional.


    <name> or <i18n> tag

    <name|i18n   [tag="tag"]  [path="path:to:prop"]   [entity="tag"]  >

    Displays the name of the label given by tagpath or entity.

    One of the 3 attributes must be specified. tag takes precedence over path, which takes precedence over entity.

    Example:

    • <name   tag="NAME"> displays Name
    • <name   path="INDI:NAME"> displays Name
    • <name   entity="SUBM"> displays Submitter


    <mark>

    <mark  path="path:to:prop"   [test="value"]   [repeat="n"]   [default="path:to:other:prop"]   [notpresent="true"]   >

    Displays a square marker on a blueprint.

    The marker is only displayed if the indicated property (path) exists in the entity, and if the value of the property is the same as the value of the "test" attribute.

    The repeat attribute is optional and specifies the number of times the marker should be repeated. 

    The default attribute is optional and allow to check this property if the property indicated by path doesn't exist.

    The notpresent="true" parameter allow to display a marker only if the property doesn't exist.

    For instance, the following code displays a green marker for individuals whose name is CAPET, and a red marker for individuals whose name is HABSBOURG.

    <font color=green><mark path=INDI:NAME:SURN test=CAPET></font>

    <font color=red><mark path=INDI:NAME:SURN test=HABSBOURG></font>

    This results in the following view in the dynamic tree for instance:

    mark_exemple.png


    Another example . The following code displays 5 markers for individuals whose sex is unknown.

    <mark path=INDI:SEX test=Unknown repeat=5>

    <mark path=INDI:BIRT:SOUR notpresent="true"> : Displays a marker if no source is defined for the birth.


    Directory where blueprints files are stored

    Blueprints are files of HTML codes that are stored in the User Directory, in a sub-directory called "ancestris/blueprints".

    The blueprints directory itself contains several sub-directories, each of them having the title corresponding to the entity to which it applies: it is in each of these sub-directories that the different blueprints are located.

    As these are HTML format files, you can open them with your favorite internet browser.

    Feel free to share your blueprints with the Ancestris community! Thanks in advance.



    Tutorial

    We have written a tutorial in PDF format. It is written in French. Please feel free to download it from here.