Skip to main content

Properties - eigenschappen van een Gedcom-Record

Een Property of Eigenschap, is informatie die een kenmerk van een entiteit beschrijft.

Een property (eigenschap) bestaat in wezen uit twee elementen: zijn naam en zijn inhoud.

De naam van een property, wordt in een Gedcom-bestand geïdentificeerd door de Tag (het label), dat altijd een Engelse afkorting is.

Voorbeeld

Neem bijvoorbeeld de volgende drie properties (eigenschappen).

  • Stad: Amsterdam
  • Stad: Parijs
  • Stad: Londen
Deze drie properties delen dezelfde naam (Stad), maar hebben een verschillende inhoud: Amsterdam, Parijs, en Londen.

De stad wordt in het Gedcom-bestand gecodeerd met de Tag: CITY, in hoofdletters.

De Tags

De Gedcom-standaard definieert een groot aantal genealogische eigenschappen (properties).

Elke property wordt geïdentificeerd door een Tag, waardoor ze allemaal uniek en eenduidig zijn.

Hier zijn enkele voorbeelden van properties en hun bijbehorende tags tussen haakjes.

  • Naam (tag NAME)
  • Datum (tag DATE)
  • Plaats (tag PLAC)
  • Notitie (tag NOTE) - hier bedoelen we de eigenschap NOTE, niet de entiteit NOTE.
  • Geslacht (label SEX)
  • Geboorte (tag BIRT)
  • Huwelijk (tag MARR)
  • Overlijden (tag DEAT)
  • Beroep (tag OCCU)
  • Religie (tag RELI)
  • Woonplaats (tag RESI)
Voor meer details:

Zie de pagina Tags voor de properties (eigenschappen) die gedefinieerd zijn in een Gedcom-bestand
Voor meer informatie over Datums, zie de pagina Datum.
Voor meer informatie over Plaatsen, zie de Places-pagina.
Voor meer informatie over Gebeurtenissen, zie de pagina Gebeurtenissen.

Gebruik

In het Gedcom-bestand behouden properties (eigenschappen) altijd dezelfde structuur en volgen strikt dezelfde syntaxisregels. Daarom zien ze er altijd op dezelfde manier uit.

In Ancestris komen properties (eigenschappen) exact overeen met de Gedcom-eigenschappen, maar ze kunnen er anders uitzien, dat is namelijk afhankelijk van het scherm waarop ze worden vertoond.
Dit wordt uitgelegd in de volgende 5 voorbeelden:

1: Properties in de Gedcom file

Elke regel in het Gedcom-bestand is één property. En elke property regel heeft hetzelfde soort formaat. Dat komt omdat elke regel moet voldoen aan de syntax regels van het betreffende Gedcom formaat. Hier een voorbeeld van een klein stukje van een Gedcom bestand: (de Tags zijn paars gekleurd)

nl-properties-gedcom.png

U ziet dat elke regel hetzelfde soort formaat heeft namelijk:

  • Nummer Tag Inhoud

Nummer: Dit geeft aan welk nivo deze tag heeft in het Gedcom bestand. Daarna volgt de eigenlijke Tag, (hier in paars) die zegt om welke soort informatie het gaat, en daarna volgt de Inhoud die aan deze is Tag is gegeven door de gebruiker (uzelf).

Kijkt u bijvoorbeeld bij BIRT, deze regel heeft nummer 1. Dit geeft aan dat het om een hoofd-tag gaat, in dit geval: geboorte (BIRT). Maar bij een geboorte horen een datum en een plaats. Deze vallen als het ware ONDER of BINNEN de tag BIRT. U ziet daarom ook dat de regels met DATE en PLAC die direct volgen op BIRT, voorafgegaan worden door een ander nummer, namelijk 2. In dit geval zijn dus DATE en PLAC sub-tags (onderdeel) van BIRT. Ze zijn onverbrekelijk verbonden met BIRT.

Omdat dit als u het voor de eerste keer ziet, best wel lastig leest en te begrijpen is, heeft Ancestris dit in de Gedcom Editor iets duidelijker en begrijpelijker weergegeven:

2: Properties in de Gedcom editor

We kijken eerst naar precies hetzelfde voorbeeld als in paragraaf 1, maar nu in de Gedcom Editor:

nl-properties-gedcom-editor.png

Hier staan er geen nummers meer voor de regels, maar ze springen in. U kunt nu duidelijk zien dat DATE en PLAC horen bij BIRT, ze staan namelijk iets meer naar rechts, waardoor goed te zien is dat ze als het ware "onder" BIRT vallen. En door middel van de pijltjes, zoals bij BIRT, kunt u tags "open" en "dicht" klappen om de leesbaarheid te bevorderen.

U ziet ook dat bij de Tag SEX, de inhoud direct achter de Tag zelf staat, deze Tag heeft ook geen pijltje ervoor staan. Daar zijn geen verdere sub-Tags nodig om alle informatie weer te geven.

Laten we nu eens kijken naar de Tag NAME:

nl-properties-gedcom-editor-2.png

U ziet dat BIRT even dichtgeklapt is. Zo kunnen we ons goed concentreren op NAME. We zien hier 2 tags die "onder" NAME vallen, namelijk GIVN (de officiële voornaam), hier Peter, en SURN (achternaam) hier Puk.

Maar een naam kan natuurlijk nog veel meer sub-properties hebben, zoals een voorvoegsel (titel), een roepnaam enzovoorts. Hier een kleine tip van de sluier hoe de Gedcom editor u kan helpen met het toevoegen van alle mogelijke properties die "onder" de NAME tag kunnen vallen:vallen. In de Gedcom editor doen we daarvoor een rechtsklik precies op de NAME tag en krijgen dan:

nl-properties-gedcom-editor-3.png

In het gele vlak ziet u alle mogelijkheden die u kunt toevoegen "onder" de tag: NAME tag.

Meer uitleg hieroverover invoeren via de Gedcom editor, vind u op de pagina "Leg uw stamboom bronnen vast", en op de pagina van de Gedcom editor zelf.

Het is u waarschijnlijk opgevallen dat de Gedcom Editor de properties ook weergeeft, met één propertie per regel. Toch zijn er een aantal verschillen met hoe deze regels in een Gedcom bestand zelf staan, namelijk:

  • De Gedcom editor geeft niet het hele Gedcom-bestand weer, maar slechts één entiteit tegelijk: het ID-nummer en de categorie van deze entiteit verschijnen op de eerste regel, bovenaan. In dit voorbeeld hierboven dus ID-nummer "I00002", en Categorie "INDI". (De Gedcom specificatie verlangt dat het ID-nummer tussen 2 @-tekens staat)
  • Links van het label (tag) bevindt zich de Gedcom editor een symbool in de vorm van een minipictogram dat verwijst naar de aard van de tag. De minipictogrammen die aan de boomstructuur zijn toegevoegd, maken het veel gemakkelijker te lezen in vergelijking met het onbewerkte Gedcom-bestand.
  • De editor geeft de regelnummers niet weer, maar geeft ze in plaats daarvan weer in een boomstructuur, met een meer of minder uitgesproken inspringing, afhankelijk van de positie van elke regel in de hiërarchie. Deze regels zijn ook voorzien van pijltjes, waarmee u met een simpele klik de inhoud van een bepaalde tak kunt tonen of verbergen.

3: Properties in de andere editors

In alle andere Editors worden de properties (eigenschappen) weergegeven in de taal van de gebruiker.

In de Aries- en Cygnus-editors verschijnen noch de Tags(labels), noch de regels, noch hun boomstructuur: de naam van elk veld, uitegebreider dan een korte eenvoudige tag, nodigt de gebruiker gewoon uit om gegevens in te vullen, op dezelfde manier zoals men een formulier invult.

nl-properties-cygnus-name.pngCygnus Editor, naam invullen.

nl-properties-aries-name.pngAries Editor, naam invullen.

4: Properties in de Entiteiten Tabel

In de Entiteiten Tabel staat elke rij voor een entiteit en elke kolom voor een property(eigenschap).

Het is mogelijk om de tabel te configureren om de eigenschappen (kolommen) te kiezen die moeten worden weergegeven.

nl-properties-entitytable-partly-1.pngEntitie tabel, gedeeltelijk, met een aantal personen.

nl-properties-entitytable-partly-2.pngEntitie

tabel,

instellingen voor het kiezen welke eigenschappen (properties) vertoond moeten worden.

5: Properties vertoond in windowsoverige schermen

 

 

====================================================================================

Properties in the Gedcom file

Properties in the Gedcom editor

The Gedcom editor displays property lines in a manner quite similar to that of the Gedcom file: one line per property, containing the tag followed by its value.

However, the following differences exist.

  • The editor does not display the entire Gedcom file, but only one entity at a time: the ID number and the category of this entity appear on the first line, at the top
  • To the left of the label (tag), there is a symbol in the form of a mini-icon referring to the nature of the tag. The mini-icons added to the tree view make it much easier to read compared to the raw Gedcom file.
  • The editor does not display the line numbers, but represents them in a tree structure, with a more or less pronounced indentation depending on the situation of each line in the hierarchy. These lines are also provided with handles, which can  expand or hide the subdivisions of a particular branch.

    Properties in the other editors

    In editors,alle propertiesandere arevensters displayedworden eigenschappen ook weergegeven en kunnen deze worden bekeken, afgedrukt of bewerkt (Zoals in thede user'sNavigator, language.

    dynamische

    Inboomstructuur, the Aries and Cygnus editors, neither the labels, nor the lines, nor their tree structure appear: the name of each field, more explicit than a simple tag, simply invites the user to fill it in, as we fill in a form.

    Properties in the Entities Table

    In the Entity Table, each row represents an entity, and each column represents a property.

    It is possible to configure the Table in order to choose the properties to display.

    Properties displayed in windows

    Other windows display properties, and allow them to be viewed, printed or edited (NavigatorDynamic tree, etc.enz.).