Migreren van de genealogie naar Ancestris

Migreren naar Ancestris is eenvoudig en doe je door een Gedcom bestand, dat door andere software is aangemaakt, te openen. 

De uitdrukkingen "Migreren naar Ancestris" en "Importeer een genealogie bestand naar Ancestris " betekenen precies hetzelfde.

 Er is echter een klein verschilI. importeren kan je meerdere malen uitvoeren, migreren doe je maar één keer.

Een migratie houdt 2 dingen in::

 1. Vergeet je oude software die je nu gebruikt en leer een ander pakket (Ancestris) te gebruiken.
 2. Zorgt ervoor dat je alle data na de migratie ongeschonden kan blijven gebruiken.

Het eerste punt is eenvoudig op te lossen. Je moet alleen met Ancestris en zijn interface opnieuw moeten leren werken: '`wat is de naam van deze actie?', 'Waar staat het ook al weer?', 'Hoe doe je dat?', enz. En na een paar uur Ancestris te hebben gebruikt, wordt het allemaal duidelijk. En dat is het! Meer niet.

Aan de andere kant, om je data na de migratie ongeschonden te kunnen gebruiken in Ancestris, kan een stuk moeilijker zijn. Dit hangt volledig af van je huidige (genealogie) software die je gebruikt. 

Ancestris is gemaakt om je leven makkelijker te maken.

Wat moet je weten voordat je gaat importeren

Ancestris is in staat om ieder Gedcom formaat te kunnen lezen. Dit formaat is een internationale standaard om informatie tussen genealogie software uit te wisselen.

Dus je data overbrengen is eenvoudig, als je huidige software zijn werk goed heeft gedaan.

Echter, veel programma's houden zich niet allemaal aan deze Gedcom standaard. Ze maken specifieke keuzes om op hun eigen manier de data te organiseren en op te slaan. Op deze manier wordt  het dus moeilijk om later alsnog naar het Gedcom formaat over te stappen.  Dit kan als gevolg hebben dat je data tijdens de migratie kwijtraakt!

Dat is ook de reden dat Ancestris er voor gekozen heeft om 100 % te voldoen aan deze Gedcom standaard!

Er zijn twee situaties die je tegen kan komen als je gaat migreren:
 • In het algemeen is je huidige software goed in staat om het merendeel van je data in het Gedcom formaat op te slaan en ook vaak op de verwachte (standaard) plaatsen, net zoals andere (persoonlijk) gegevens die in gebruiker locaties zijn opgeslagen, die niet echt een onderdeel hoeven te zijn van de Gedcom standaard. Ancestris kan zonder probleem deze data lezen en je hoeft alleen nog te controleren of ze ook op de juiste plaatsen zijn opgeslagen.
 • In het slechtste geval, is je huidige software niet in staat om niet alle belangrijke data te exporteren, of nog erger, zich niet aan de Gedom standaard heeft gehouden, wat leesfouten oplevert en het bestand dan niet geladen kan worden. Dit gebeurt niet vaak, maar in dat geval is Ancestris niet in staat dit bestand te lezen en je moet dan het Gedcom bestand handmatig herstellen. Waarschijnlijk zal je sommige gevallen je data opnieuw in Ancestris moeten invoeren.

De meeste software die we kennen, valt in de eerste categorie. En we weten ook hoe deze software zijn data organiseert en opslaat. We hebben daarom ook in Ancestris mechanismes ingebouwd die deze data terugzet in het waar het Gedcom bestand het verwacht.  Ancestris zal alle data (proberen) terug te zetten. Je kan later nog 100% van deze data bekijken. Niets wordt verborgen gehouden.

Het resultaat is dat de migratie naar Ancestris uit drie stappen zal bestaan:
 1. De export stap. Vanuit je huidige software exporteer je ALLE data in het Gedcom formaat. Dat betekent dat de software alle originele data naar het Gedcom formaat moet converteren en een bestand moet aanmaken met de toevoeging .ged. Iedere goede genealogie software moet in staat zijn dit, inclusief bovenstaande voorwaarden, te doen.
 2. De  import stap. Vanuit Ancestris, open je het nieuwe Gedcom bestand (Menu/Bestand/Open). Ancestris herkent onmiddellijk welke software dit bestand heeft aangemaakt en voert noodzakelijke correcties uit als de gebruikte software door Ancestris herkend is.
 3. De controle stap. Vanuit Ancestris controleer je het resultaat. Ancestris kan niet alle uitzonderingen corrigeren, maar de meeste fouten zullen wel opgelost worden. Je moet wel controleren of er nog fouten zijn overgebleven, b.v. waar de plaatsen zijn waar de data is opgeslagen en of er nog bestanden handmatig moeten worden aangemaakt, of gewijzigd. Als je sommige data uit het originele bestand mist wees er dan zeker van dat je geen export instellingen hebt weggelaten of vergeten hent. Anders zit er niets anders op dan de ontbrekende gegevens alsnog in Ancestris in te voeren als je stamboom geladen is.

Importeren van je genealogie

In de rondleiding  heb je kennis gemaakt mert de bourbon.ged genealogie. Laten we deze sluiten en nu je eigen stamboom importeren.

Om bourbon.ged,te sluiten klik op het rode kruisje in het scherm of op de gereedschap balk, wanneer het scherm actief is.

In dit import proces, gaan we er van uit dat dat je stap 1 al hebt uitgevoerd: de export stap : dat is het exporteren van je Gedcom bestand vanuit je huidige software naar een nieuw Gedcom bestand.

Dus, vanuit je  Ancestris Welkom pagina, klik op Migreer je genealogie naar Ancestris of, vanaf de  menu balk, bestand, klik  Open een genealogie.

Ancestris vraagt je dan om de naam van het Gedcom bestand om te importeren. Maak een keuze en klik op "Open".

Het eerste scherm laat je zien dat Ancestris een Gedcom bestand van andere software heeft gevonden. In onderstaande bericht staat dat Ancestris jouw software niet herkent, maar Ancestris herkent wel de volgende software uit onderstaande, alfabetisch gesorteerde, lijst. 

 • Ancestrologie
 • Family Tree Maker (FTM)
 • Genbox
 • Geneanet
 • Généatique
 • Gramps
 • Hérédis
 • Legacy Family Tree
 • Mac Family Tree
 • MyHeritage
 • RootsTrust
 • Other ("unknown, minimal conversion")

Ancestris gaat uitleggen wat er nu gaat gebeuren. klik Convert om bekende problemen op te lossen.s.

en-migrate-1.png

 

Met het geëxporteerd bestand volg je nu de onderstaande stappen. Daarna geeft Ancestris aan dat het bestand aangepast is en een andere naam heeft gekregen om te origineel bestand te behouden. Ancestris opent nu het gewijzigde bestand. Het originele bestand is bewaard.

en-migrate-2.png

Wanneer conversie gereed is, laat Ancestris onderstaand bericht zien met daarin de resultaten van de conversie. Je kan ook zien welke wijzigingen zijn aangebracht. klik 'Ja' om ze te zien, klik 'Nee' om het berichten venster te sluiten.

en-migrate-3.png

Als je de lijst van wijzigingen later nog een keer wil bekijken, hoef je alleen maat het Output scherm, via Hoofdmenu/Vensters /uitput te openen.

Onderaan dit scherm  laten we de specifieke software uitzonderingen zien die door Ancestris gevonden zijn tijdens de migratie, die we niet automatisch hebben kunnen oplossen. Kijk voor meer details in je de huidige software documentatie (voor zover aanwezig).

Controleren van de gemigreerde gegevens

Wanneer Ancestris het geconverteerde bestand opent, gaan we wat controles uitvoeren, inclusief de waarschuwingen, die op het vorige scherm genoemd zijn.

 1. Zijn al mijn originele geven overgebracht naar het nieuwe bestand?
 2. Waar zijn de multimedia bestanden opgeslagen?
 3. Zijn er gegevens verschillen gevonden door Ancestris die ik zou moeten corrigeren?     

Controleren van de gegevens

Er zijn twee manieren om tijdens de import gegevens kwijt te raken.

 1. Of de gegevens zijn niet naar het Gedcom bestand door je huidige software overgebracht.
 2. Of de gegevens zijn overgebracht, maar niet op de goede plek in het Ancestris bestand terecht gekomen.

Alleen jij kan deze controles via het scherm uitvoeren.

De eerste controle is om je Gedcom bestand te openen met een tekst editor, voordat je de gegevens gaat bewerken door Ancestris. Kijk naar enkele entiteiten (personen) en zie of alles compleet is en vergelijk dat met de gegevens vanuit je huidige software.

De tweede controle is om met de Gedcom editor naar je nieuwe Gedcom bestand te kijken. Kijk dan naar een paar entiteiten (personen) waarvan je weet welke en hoe de gevens er uit (moeten) zien, en kijk vervolgens hoe deze zijn opgeslagen en gepresenteerd worden. Aangezien de "zelfde type informatie" opgeslagen is op de zelfde plaatsen, geeft dit je een idee over hoe de conversie gegaan is. Het uitvoerscherm kan je hierbij ook helpen, "menu/scherm/uitvoer", (menu Windows/Output)

Controleren van multi media bestanden

De bestandsnamen van de multi media bestanden die door je huidige genealogie worden gebruikt zijn aangegeven in de "FILE" regels in het Gedcom bestand. 

Als de media bestanden niet meer zichtbaar zijn, maar nog wel op je disk staan is Ancestris in staat deze links te herstellen.   Om dit te doen, ga naar het "Bestand/eigenschappen" menu om de assistent te starten. Refereer dan naar de corresponderende Media sectie van dit menu voor meer hulp.

Controle uitzonderingen

Zelfs na de conversie kunnen sommige gegevens nog steeds niet aan de Gedcom standaard voldoen. Dit kan het geval zijn wanneer de gegevens niet geldig zjin, en/of op de verkeerde plaats staatn, en/of nooit hebben bestaan. Natuurlijk kan Ancestris geen gegevens aanmaken of wijzigen als ze nooit hebben bestaan.

Omdat Ancestris niets uit het originele bestand verwijderd, maar ook geen gegevens die we missen kan aanvullen kunnen de gegevens nog steeds niet voldoen aan de Gedcom standaard. In het slechtste geval kunnen de genealogical gegevens zelf nog inconsistenties bevatten. De controle kan uitgevoerd worden door Menu/Gereedschappen/validatie om de Gedcom standaard- en gegevens consistentie te controleren. Ga naar de validatiie tool voor meer informatie.

Wijzigen of toevoegen van informatie

Wanneer je gegevens geamputeerd en gecontroleerd zijn is je stamboom klaar om aangevuld of gewijzigd te worden. Je kan nieuwe personen aanmaken of bestaande wijzigen en/of gegevens toevoegen.

je doet dit door b.v. een persoon te kiezen, die nog geen ouder(s) of andere gegevens zijn ingevuld, in je stamboom aan te klikken en te kijken nu hoe je de ouders en/of broers en zussen kunt toevoegen. Dit doe je op de manier zoals die op de vorige pagina's "Aan maken van je genealogie" zijn beschreven.

Problemen door andere gebruikers gemeld na het importeren

Voor alle software die door Ancestris herkend is hebben we al de meest geschikte conversie uitgevoerd en zou je geen problemen meer mogen tegenkomen, tenzij er laatstelijk nog wijzigingen hebben plaatsgevonden.

Voor andere onbekende problemen door staan we open voor je mening en/of suggesties. We documenteren deze, zodat andere gebruikers hier ook van kunnen profiteren in afwachting of we deze problemen mogelijk kunnen oplossen bij de ontwikkeling van de (nieuwe) conversie software.

We kunnen deze problemen alleen oplossen als deze door gebruikers worden gemeld. Help ons om Ancestris te verbeteren en meld deze problemen bij ons aan in de discussie lijst.

Migreren vanuit Genealogie.com

De bestanden gegenereerd door genealogie.com hebben geen informatie over de stamboom auteur of -onderzoeker. Deze informatie is nodig om aan de Gedcom standaard te voldoen.

Ancestris oplossing: voeg deze informatie na het import proces toe via het menu Bestanden/Eigenschappen en voeg de gegevens van de auteur/onderzoeker toe.

Migreren vanuit LifeLines

Met de standaard instellingen heeft LifeLines geen informatie over de stamboom auteur of -onderzoeker. Deze informatie is nodig om aan de Gedcom standaard te voldoen.

Ancestris oplossing: voeg deze informatie na het import proces toe via het menu Bestanden/Eigenschappen en voeg de gegevens van de auteur/onderzoeker toe.

Migreren vanuit Family Tree Builder

Family Tree Builder (FTB) geneert verschillende (persoonlijke) labels die het bestand verstoppen waardoor de prestaties sterk verminderen.

Ancestris oplossing: verwijder de nutteloze labels in het  Menu / wijzig / verwijder.

 

Ancestris, de genealogie software die met je meeleeft!

Vertaling Ed van Driel, voorjaar 2921